Siirry sisältöön

CARBONWISE -HANKE

Nainen istuu Nuuksiossa lammen rannalla kauniin syksyisessä maisemassa

CarbonWise edistää yritysten hiiliviisautta. Hiiliviisaudella tarkoitetaan energiatehokasta ja elinkaaren huomioonottavaa liiketoimintaa, jolla on mahdollisimman pienet ympäristövaikutukset. Hanke kannustaa yrityksiä huomioimaan ilmastonmuutoksen ja hiilijalanjäljen pienentämisen, kädenjäljen ja kompensoinnin sekä laajasti kestävän kehityksen mukaiset ratkaisut strategiassaan.

Tavoitteet

CarbonWise -hanke saa rahoituksensa Euroopan aluekehitysrahastosta osana 6Aika -strategiaa vuosina 2020-2021. Hankkeen toteuttavat Enter Espoo Oy (ent. Espoo Marketing Oy), Business Oulu (koordinoija) ja Turun ammattikorkeakoulu. 

Toteutusaika: 1.4.2020-31.12.2021

 

AJANKOHTAISTA

YMPÄRISTÖOHJELMIEN ESITTELYITÄ

CarbonWise -hanke järjestää syksyn aikana matkailualalle suunnattuja ympäristöohjelmien esittelyitä. Valitut ympäristöohjelmat ovat Sustainable Travel Finland (STF)-ohjelman hyväksymiä sertifikaatteja. Infot on suunnattu yrityksille, missä ei ole vielä käytössä ympäristöohjelmaa. Infojen avulla voi nopeasti ja helposti selvittää millaisen prosessin ympäristöohjelma tarjoaa, mitä hyötyä siitä yritykselle on ja mitä ohjelmaan liittyminen maksaa.

Esittelytilaisuudet ovat kaikille avoimia, maksuttomia eivätkä ne sido osallistujia. Esittelyt järjestetään Teams-ohjelman kautta verkossa. Ilmoittautuminen jokaiseen tilaisuuteen linkin kautta. Ilmoittautumisen jälkeen saa sähköpostiin vahvistusviestin ja tapahtumaa edeltävänä päivänä linkin Teams-kokoukseen. Mukaan pääsee, vaikkei olekaan Teams-sovellusta asennettuna koneelle. 

Tiistaina 22.9. klo 9-10.00 Ekokompassi -ympäristöohjelman esittely

 Tiistaina 29.9. klo 9-10.15 Green Key -ympäristöohjelman esittely

 Perjantaina 2.10. klo 9-10.15 Green Activities -ympäristöohjelman esittely

GREEN KEY- JA GREEN ACTIVITIES -YMPÄRISTÖOHJELMIEN KLINIKKAPÄIVÄ VISIT ESPOO KUMPPANEILLE 5.11

Green Key ja Green Activitries ovat Visit Finlandin STF-ohjelmassa hyvcäksyttyjä sertifikaatteja. 

Green Key ja Green Activities–klinikkapäiväksi voit sopia tapaamisen (verkon kautta) GK/GA -asiantuntijan kanssa ja käydä läpi yrityksesi tarpeita ja Green Keyn tai Green Activities mahdollisuuksia ja sopivuutta yritykseesi. Tapaaminen ei sido mihinkään. Varaa aikasi (1h) Kirsi Someralta kirsi@greenkey.fi 

CARBONWISE ESPOO TUKEE ALUEEN MATKAILUYRITYKSIÄ YMPÄRISTÖOHJELMAN KÄYTTÖÖNOTOSSA

Ympäristöohjelman eli sertifikaatin avulla todennat oman yrityksesi vastuullisuutta, saat kilpailuetua ja voit hyödyntää sertifikaattia viestinnässä. Monet yritykset ovat saaneet prosessin myötä myös kustannussäästöä. Business Finlandin Sustainable Travel Finland -merkin saamiseksi yrityksen vastuullisuustyö täytyy todentaa, siihen käyvät mm. sertifikaatit.

CarbonWise Espoolla on mahdollisuus tukea matkailuyritysten ympäristöohjelman käyttöönottamisen perustamis- ja auditointikustannuksissa (max. 1000 €:lla /yritys). Tuki on yrityksille myönnettävää de minimistukea (EU:n vähämerkityksellinen tuki) ja se edellyttää sertifioinnin suorittamista hankkeen aikana, kuitenkin viimeistään 31.10.2021 mennessä. Mukaan mahtuu rajattu määrä yrityksiä. Sertifikaatin voi itse valita. Jos kiinnostuit, ota yhteyttä karoliina.korpela@espoo.fi

HIILIVIISAUDEN POLULLA -KÄSITTEET WEBINAARI 5.10. KLO 9-10.00

Hiiliviisaus on päivän sana, mutta mitä se oikeasti käytännössä on yrityksen näkökulmasta?
Mitä tarkoittavat käsitteet hiiliviisaus, hiilijalanjälki, hiilikädenjälki, kompensaatio tai hiilineutraalius? Avoimessa ja maksuttomassa webinaarissa kuultiin myös Hiottu Oy:n ja Hawkhill Nature -yritysten näkemyksiä ja vinkkejä vastuullisuuden toteuttamiseen sekä CarbonWise –hankkeen mahdollisuuksista yrityksille. Tilaisuuteen osallistui 64 osallistujaa ympäri Suomea. Kiitos osallistujille! Tallenteet kaikkien katsottavissa. 

Ohjelma:
9.00 CarbonWise – Mitä, kuka, kenelle & miksi, Tiina Haapaniemi, BusinessOulu, katso tallenne 
9.15 Hiiliviisauden käsitteet, Maarit Jaakola, Turun AMK, katso tallenne 
9.35 Case Yritys 1: Hiottu Oy, Satu Lapinniemi, katso tallenne 
9.45 Case Yritys 2: Hawkhill Nature, Matti Ala-Outinen, katso tallenne
9.55 Loppusanat, Karoliina Korpela, Enter Espoo, katso seuraavat tapahtumat

 

HIILIJALANJÄLJEN LASKENTAA MATKAILUYRITYKSILLE TYÖPAJA 27.10. KLO 9-11.30

Verkon kautta järjestetyssä työpajassa käytiin läpi hiilijalanjäljen laskennan perusteita matkailuyrityksen näkökulmasta. Laskentaan tutustuttiin esimerkkien kautta; Tynkkylän Lomaniemen ja Kaidan Kiho -yritysten sekä heidän matkailutuotteiden hiilijalanjäljen laskentaan. Aamupäivän aikana oli myös aikaa laskea itse oman yrityksen hiilijalanjälkeä Vähimat -hiilijalanjälkilaskurilla. Laskuri ja ohjeet tarvittaviin tietoihin toimitettiin ilmoittautuneille etukäteen. Tilaisuuteen osallistui 21 osallistujaa ja tilaisuus järjestettiin yhteistyössä Eteläsavolaisen matkailun osaamisloikka -hankkeen kanssa ja tilaisuus oli matkailuyrittäjille avoin ja maksuton.Asiantuntijoina koulutuksessa olivat matkailun lehtori Eeva Koivula ja TKI-asiantuntija Melina Maunula Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulusta.

"Tieto ja ymmärrys ilmastonmuutoksen vaikutuksista kasvaa ja aiheuttaa yhä suurempia paineita myös matkailuyrityksille. Yrityskohtainen laskenta auttaa ymmärtämään hiilijalanjälkeä ilmiönä, osoittaa suurimmat kasvihuonekaasulähteet ja auttaa löytämään keinoja päästöjen vähentämiseksi. Laskenta luo myös pohjaa luotettavalle viestinnälle yrityksen ilmastotyöstä."

Ohjelma
09:00 Johdanto yrityksen hiilijalanjäljen laskentaan ja laskentaesimerkki; katso esitys
10:00 Tauko
10:10 Yritysten oma laskenta excel -laskurilla
10:40 Laskennan tulosten tarkastelu sekä keskustelua laskennasta ja laskennan kehittämisestä
11:30 Tilaisuus päättyy 

Lisätietoa koulutuksesta tästä linkistä. 

Lisätietoa hiilijalanjäljen laskennasta; Tallenne Matkailun hiilijalanjälki -infosta (Eteläsavolaisen matkailun osaamisloikka)

 

CARBONWISE TURUN JÄRJESTÄMIÄ TILAISUUKSIA

21.10.2020 Hiilijalanjälkilaskureita -työpaja

Toimialariippumattomassa ja verkon kautta järjestetyssä työpajassa esiteltiin neljä erilaista hiilijalanjälkilaskuria, ja keskusteltiin laskennasta. 

 Esitykset hiilijalanjälkilaskureista:

14.12.2020 Kiertotalouden liiketoimintamalli -webinaari

Mitä ovat kiertotalouden liiketoimintamallit ja miten niiden avulla parannetaan yrityksen kilpailukykyä?

1.12.2020 Tuumasta toimeen -webinaari

Webinaarissa kuultiin toimia, joilla yritys voi vähentää päästöjä.

 CARBONWISE OULUN HIILIVIISAAT KLINIKAT 

Business Oulu järjestää kaikille toimialoille sopivan "Hiiliviisaat klinikat" -sarjan, joista klo 9.00 -10.00 osuus järjestetään webinaarina ja se on kaikille avoin. Oulun seudun yritykset jatkavat webinaarin jälkeen klo 10.00 -11.00 työpaja oasuudella, joka on tarkoitettu ainoastaan Oulun alueen yrityksille. Koulutuskokonaisuuden toteuttaa Macon Oy yhteistyössä Haukimedian, Palvelumuotoilu Palon ja Ecoupin kanssa. 

HANKE HAKEE KOULUTTAJIA MATKAILUYRITYSTEN HIILIJALANJÄLJEN LASKENTAAN JA PIENENTÄMISEEN 

CarbonWise Espoo tulee hankkimaan kouluttajia opastamaan matkailualan yrityksiä hiilijalanjäljen laskentaan. Kouluttajia tarvitaan a.) verkon kautta toteutettavaan webinaari koulutukseen, b.) pienryhmätyöskentelyyn sekä c.) yrityskohtaiseen neuvontaan. Tarjoukset liitteineen voi jättää sähköpostilla 18.1.2021 klo 12.00 mennessä osoitteeseen karoliina.korpela@espoo.fi. Tutustu tarkemmin tarjouspyyntöön.

MILLAISTA APUA YRITYKSESI TARVITSEE HIILIVIISAALLA POLULLA?

Ota yhteyttä ja kerro meille tarpeistasi ja toiveistasi! CarbonWise -hankkeella on toiminta-aikaa 31.12.2021 saakka.   

 

Lisätietoja:

Projektipäällikkö, Espoo
Karoliina Korpela
karoliina.korpela@espoo.fi
043 827 3271

CarbonWise logo Espoo  EAKR logo   Vipuvoimaa EUsta logo Uudenmaan liitto logo  6aika logo  Espoo logo