Siirry sisältöön

Digitaalinen ostettavuus ja löydettävyys -hanke

Nainen kuvaa kännykällä metsämaisemaa.

Kuva: Antti Rastivo

Yhdessä kestävää kasvua Espoon ja lähialueiden matkailuun – Vastuullisten palveluiden löydettävyys ja ostettavuus -hanke edistää Espoon ja lähialueiden digitaalisen toimintaympäristön kykyä kansainvälisen matkailun kasvuun ja pyrkii varmistamaan alueelle saapuvan matkailijan saumattoman asiakaskokemuksen inspiraatiosta ostamiseen ja suositteluun. Tavoitteeseen vastataan mm. kehittämällä vastuullinen matkailun tuotteisto reittiehdotuksineen, jossa tarjonta viedään suoraan toimialan kansainväliseen jakelutieympäristöön ostettaviksi.

Hankkeen tulostavoitteet voidaan jakaa seuraavasti:

1) Alueellisen liiketoimintamallin luominen matkanjärjestäjien, MICE-toimijoiden ja kuluttajien tavoittamiseksi
2) Tiedolla johdettu Vastuullinen Espoo -toimintamallin kehittäminen ja käyttöönotto
3) Espoo ja lähialueet digitaalisesti ostettavaksi

Hanke saa rahoituksensa Matkailuelinkeinon elpymistä edistävät kehittämishankkeet -rahoituksesta, joka on osa vuoden 2020 neljättä lisätalousarviota, jonka eduskunta hyväksyi 25.6.2020. Työ- ja elinkeinoministeriön, Etelä-Savon maakuntaliiton ja Varsinais-Suomen liiton 3.7.–31.8. järjestämässä rahoitushaussa matkailun alueorganisaatioille ja laaja-alaisesti matkailua kehittäville toimijoille esitettiin rahoitettavaksi 29 hanketta 89 lähetetystä hakemuksesta. Rahoitettavien hankkeiden pääasialliseksi tavoitteeksi edellytettiin matkailuelinkeinon elpymisen edistämistä ja matkailun kehittämistä alueilla.

Hankkeen toteuttaa Enter Espoo Oy / Visit Espoo
Toteutusaika: 1.11.2020 - 31.12.2021

Hanke on päättynyt 31.12.2021.

 

Travel Planner ja Bookingpoint

Travel Planner

Visit Espoo on avannut uuden matkapakettien kauppapaikan, Travel Plannerin, jonka avulla matkailijat voivat jatkossa räätälöidä matkareitin, suunnitella mieleisen pakettimatkan ja tehdä varaukset niin majoitus-, elämys- kuin ilmaispalveluihin. Halutessaan voi varata myös vuokra-auton. 

Oman matkapaketin räätälöinnin lisäksi, matkailija voi valita ja ostaa jonkin valmiiksi rakennetuista teemareiteistä ja -paketeista. Tällä hetkellä palvelusta löytyvät valmiit matkapakettiehdotukset aktiiviseen minilomaan pyöräillen, perhelomalle sekä paketti luontofaneille ja merellisestä elämästä nauttiville. Valikoimaa täydennetään jatkuvasti, joten verkkokaupassa kannustetaan piipahtamaan aika ajoin inspiroitumassa. Syksyn 2021 aikana palveluun on tuotu myös yhteisiä kiertomatkoja, jotka on suunniteltu ja rakennettu yhteistyössä Finnish Archipelagon kanssa. Travel Plannerista on julkaistu suomenkielinen, englanninkielinen ja saksankielinen versio.

Siirry Travel Planneriin tästä!

Bookingpoint

Bookingpoint mahdollistaa yksittäisten elämyksien, aktiviteettien ja vuokavälineiden varaamisen. Espoo on mukana myös Etelä-Suomen kuntien ja matkailuyrittäjien yhteisessä Bookingpoint -kauppapaikassa, joka julkaistiin aiemmin kesäkuussa. Bookinpointissa majoitusten, kuljetusten, välinevuokrausten, tapahtumalippujen, retkien ja palveluiden varaaminen tapahtuu siis samassa paikassa – varattavissa ja ostettavissa on niin Nuuksion melonta- tai patikkaretki kuin vaikkapa Fiskarsin ruukin opastettu kierros. Myös erilaiset välinevuokraukset onnistuvat. Palvelu auttaa lisäksi vertailemaan eri palveluntarjoajien hintoja ja saatavuutta. Mukana on 12 kuntaa; Kemiönsaari, Salo, Hanko, Raasepori, Lohja, Vihti, Espoo, Helsinki, Vantaa, Tuusula, Sipoo sekä Porvoo, joiden tuella rakennettu kauppapaikka iskee koronan jälkeiseen matkailumarkkinaan tehokkaalla verkkoliiketoiminnalla ja alueen yrittäjien tiiviillä yhteistyöllä. Lue uutinen kokonaisuudessaan tästä

Siirry Bookingpointiin tästä!

 

Visit Finlandin DataHub

Visit Finlandin matkailualan kansallinen DataHub-tuotetietokanta on ensimmäisiä kansallisia tuotetietokantoja Euroopan mittakaavassa. Visit Espoo on mukana DataHubin käyttöönotossa Espoon alueella osana Digitaalinen ostettavuus ja löydettävyys -hanketta, ja syksyn aikana suunnitellaan alueen sisäistä toimintamallia ja tuotetietokannan hyödyntämistä. Visit Espoo kannustaa alueensa matkailuyrityksiä lisäämään tuotteensa tietokantaan mahdollisimman pian. Lue lisää Visit Finlandin tiedotteesta tästä. Lisätietoa käyttöönotosta päivitetään tänne sitä mukaan, kun toimenpiteet etenevät. 

LUE LISÄÄ datahubista!

Visit Finlandin kansallinen tietovaranto DataHub on pilotointien jälkeen avautunut virallisesti niin matkailuyrittäjille kuin alueillekin. DataHub mahdollistaa matkailutuotteiden näkyvyyden useissa eri kanavissa mm. Visit Finlandin My Stay:ssä, tulevassa uudessa VF.comissa, VF:n tulossa olevassa BtoB-alustassa sekä tulevaisuudessa monissa muissa kotimaisissa ja kansainvälisissä kanavissa. Visit Finlandin kirjallinen ohje DataHubiin kirjautumisesta ja tuotteiden syöttämisestä löytyy täältä.
 
VF järjestää yrityksille suunnattuja klinikoita DataHubin käyttöönottoon ja tuotteiden lisäämiseen liittyen. Ilmoittautumaan pääsee alle olevan linkin kautta. Samaisen linkin takana on suora linkki myös DataHubin omille sivuille, jossa lisätietoa ja ohjeet alustalle kirjautumiseen.
 
Katso DataHub klinikkojen tallenteet!

Osana hanketta Visit Espoo on testannut API-rajapintaa Sustainable Travel Finland - merkin saaneiden yritysten tuotteilla enterespoo.fi-sivustolla.

Tutustu tuotteisiin!

 

Liiketoimintamalli

Uudistettu Visit Espoon markkinointiyhteistyö alueen matkailuyrityksille

Osana Visit Espoon liiketoimintamallin uudistusta uusia tiedolla johtamisen työkaluja (mm. BisLenz) on otettu käyttöön sekä markkinointiyhteistyötä on uudistettu alueen matkailuelinkeinon kanssa. Markkinointiyhteistyö vuodelle 2022 on nyt julkaistu. Mikäli olet kiinnostunut tulemaan mukaan Visit Espoon markkinointiyhteistyöhön, lue lisää täältä.

 

Digiostettavuuden webinaarit

Digiostettavuuden ajankohtaiswebinaari 25.11.2021

Webinaarin tallenne on nyt katsottavissa. Aiheena olivat matkailun digitaalinen murros sekä Digitaalisen ostettavuuden ja löydettävyyden -hankkeen aikana tehdyt toimenpiteet, kuten yrityssparrauksien opit ja oivallukset, Travel Planner -jakelualustan pilotointikokemukset ja jatkosuunnitelmat, Visit Finlandin kansallinen tietovaranto DataHub sekä Visit Espoon tulevan vuoden verkosto- ja markkinointiyhteistyö. Tilaisuuden avasi innostavalla puheenvuorollaan Itä-Suomen yliopiston matkailuliiketoiminnan professori Juho Pesonen.

KATSO AJANKOHTAISWEBINAARI TÄSTÄ!

Digiostettavuuden Kick off -webinaari 13.4.2021

Visit Espoon järjestämässä digiostettavuuden kick-off-tilaisuudessa kuultiin konkreettisista tavoista yrityksien digimyynnin käynnistämiseksi ja kehittämiseksi sekä annettiin konkreettisia vinkkejä oman palvelutarjonnan onlinetuotteistamisesta ja digiostettavuuden edistämisestä. Esittelimme samalla alueen matkailuyrityksille tarjottavia digiostettavuuden ja digitaalisen myynnin kehittämisen toimenpiteitä, joiden kautta digitaalisessa tuotteistustyössä on tarkoitus edetä. Tilaisuus oli tarkoitettu kaikille Espoon ja lähialueiden matkailuyrityksille. Webinaari järjestettiin yhteistyössä FlowHousen ja ElämysGroupin kanssa. Webinaarin nauhoite on nyt katsottavissa.

Katso kick-off webinaari tästä!

 

Kyselyt

Tulevaisuuden tarpeet tilaisuuksien järjestämiseen 

Visit Espoo toteutti anonyymin kyselytutkimuksen, jonka avulla selvitettiin millaisia tulevaisuuden tarpeita ja odotuksia organisaatioilla on erilaisten tapahtumien järjestämiseen liittyen. Kysely kohdistettiin kokousten, kongressien ja yritystapahtumien järjestäjille. Ennen kyselyä Visit Espoo järjesti alueen kokous- ja kongressitalojen edustajille työpajan, jossa kartoitettiin heidän näkemyksiään pandemian aikana esiin tulleisiin huomioihin sekä toiveisiin kyselyn sisältöön liittyen. Työpajassa ilmi tulleet toiveet otettiin huomioon varsinaisen kyselytutkimuksen rakentamisessa. Kyselyn tuloksilla toivotaan autettavan niin alueorganisaatiota kuin alueen kokous- ja tapahtumataloja kehittämään tuotteita ja palveluita vastaamaan entistä paremmin asiakkaiden tarpeita.

Kyselytutkimus toteutettiin kvantitatiivisena kyselytutkimuksena, joka sisälsi myös kvalitatiivisia kysymyksiä. Kysely järjestettiin 13.10.2021 - 9.11.2021. Kyselyyn vastasi 438 henkilöä, joista yli 90 % oli pääkaupunkiseudulta ja loput alueen ulkopuolelta. Kaikkien yhteystietonsa jättäneiden kesken arvottiin Hanasaaren Art & Wine -miniloman kahdelle hengelle. Kyselyn tulokset käsiteltiin anonyymisti ja luottamuksellisesti.

Kyselyä markkinoitiin niin Visit Espoon järjestämillä virtuaalisilla Kokous Espoo -yrityskierroksilla kuin Visit Espoon LinkedIn- ja Twitter -kanavilla sekä uutiskirjeessä. Lisäksi alueen kumppaniyrityksiä kehotettiin jakamaan kyselyä omille yritysasiakkailleen. Suurin osa vastauksista saatiin Visit Espoon markkinointirekisteriin kuuluvilta yritysasiakkailta, joille kysely lähetettiin Webropol-työkalun kautta. 

Kysely on herättänyt kiinnostusta myös muilla matkailualueilla, ja tiiviimpi yhteistyö kyselyn hyödyntämiseen on aloitettu Visit Vaasan kanssa. Kyselyn sisältöä on hyödynnetty Vaasan seudulla, ja tulokset ovat ristiin linkitettävissä keskenään.

Kyselyn tutkimustulokset esitettiin erillisessä tilaisuudessa samaisille alueen kokous- ja kongressitalojen edustajille, jotka ottivat osaa työpajaan, joka järjestettiin ennen kyselyn toteuttamista. Lue koonti tilaisuudessa esitetyistä tutkimustuloksista täältä!

 Lue koko tutkimusraportti!

Digikysely matkailutoimijoille

Visit Espoon matkailutoimijoille on suunnattu digikysely ajalla 8.3.-17.3.2021, jonka avulla olemme selvittäneet tilannekuvaa alueemme tämänhetkisistä matkailutoimijoista ja heidän tilastaan digitaalisen ja vastuullisen liiketoiminnan näkökulmista. 

 

Hankinnat

Hankkeessa haettiin matkapalveluiden digitaalista jakeluasiantuntijakumppania ajalle 15.4.-30.12.2021. Asiantuntijan rooli on toimia yhdessä tilaajan ja toimeksiantoon liittyvien muiden sidosryhmien asiantuntijakumppanina vastaten matkareittien, -pakettien ja -tuotteiden jakelualustan teknisestä/kaupallisesta tuotannosta, liittämisestä osaksi Visit Espoon verkkopalvelua ilman suuria järjestelmäintegraatioita sekä jakelualustan pilotinaikaisesta ylläpidosta, asiakaspalvelusta ja optimoinnista.

Tarjouspyyntö koostuu kahdesta osa-alueesta:

1. Matkatuotteiden, -pakettien ja -reittien jakelualustan tekninen/kaupallinen tuotanto sekä jakelualustan liittäminen osaksi alueen DMO-sivustoa (www.visitespoo.fi) ilman suuria järjestelmäintegraatioita.

2. Jakelualustan pilotointivaiheen ylläpito, asiakaspalvelu ja optimointi hankinnan ajan. Tuotteiston myynnissä tulee huomioida tuotanto- ja jakeluympäristön palveluiden sisältö- ja toimintamallit, digitaalisen myynti- ja jakelutoiminnan tieto- ja toimintamallit sekä toiminta-alueen lait, säännökset ja määräykset (mkl. valmismatkalain vaatimukset).

Tarjous on pyydetty jättämään 18.3.2021 klo 16.00 mennessä sähköpostitse liitetiedostona osoitteeseen tiina.r.backman@espoo.fi

Tarjoukseen liittyvät lisäkysymykset on tullut toimittaa sähköpostitse tiina.r.backman@espoo.fi 11.3.2021 klo 16 mennessä. Tilaaja kokoaa vastaukset yhteen ja toimittaa vastaukset tarjouspyyntökierroksessa mukana oleville toimittajille.

Tarjouspyynnön tarkempi sisältö löytyy täältä.

 

Hankkeen tiedotteet

 

Lisätietoja:

Tiina Backman
Projektipäällikkö
Enter Espoo Oy
tiina.r.backman(at)espoo.fi
+358 (0)41 545 5515

Eveliina Anttila
Projektikoordinaattori
Enter Espoo Oy
eveliina.anttila(at)espoo.fi
+358 (0)40 750 4744