Siirry sisältöön

Vastuulliset kokoukset ja tapahtumat Espoossa

Kuva: Antti Rastivo

Espoossa voit järjestää kokouksen, kongressin, tapahtuman ja suuren juhlan vihreällä ajatuksella. Lue vinkkejä vastuulliseen ja ympäristöystävälliseen tilaisuuteen, joka on samalla myös kustannustehokas tapa toimia.

Matkustus - Junalla ja julkisilla!

Matkustus on suurin tapahtuman päästöjen aiheuttaja. Junalla ja julkisilla matkustamisen etu on pienempi hiilijalanjälki, mutta se on myös huoleton vaihtoehto, kun ei tarvitse miettiä parkkipaikkoja ja matka-ajan voi käyttää myös töiden tekemiseen.

Jalkaisin ja polkupyörällä kulkiessa hiilijalanjälki jää luonnollisesti kaikkein pienimmäksi. Jokainen askel tai polkaisu on myös puhdas investointi omaan hyvinvointiin ja arkiliikunnan lisäämiseen!

Espoo vinkki: Pystyisikö osallistujat hyödyntämään esimerkiksi kaupunkipyöriä?

Idea:
palkitse julkisilla, kävellen tai pyöräillen saapuneet esimerkiksi kahvilipulla.

Esimerkki Espoosta: Espoolainen tilausajoyhtiö Åbergin Linjan päivittäisestä liikenteestä yli 85% ajetaan erittäin ympäristöystävällisillä EEV ja Euro6 luokan ajoneuvoilla. Åbergin tekee yhteistyötä useiden espoolaisten kokoushotellin kanssa, ja ovat esimerkiksi Hotelli Korilammen kanssa kampanjoineet erilaisin eduin yhteiskuljetuksien järjestämisestä.

Tarjoilut / Catering – huomio ruokahävikkiin

Tapahtumissa tarjoiltu ruoka ja juoma ovat yleensä toiseksi suurin hiilijalanjäljen aiheuttaja. Lihantuotanto aiheuttaa huomattavasti suuremmat päästöt kuin ruokakasvien viljely. Mutta olipa kyse kasvis- tai liharuoasta, yksinkertaisia keinoja päästöjen vähentämiseen ovat ruokahävikin minimointi ja kertakäyttöastioiden välttäminen.

Kraanavesi on pop! Suomi on tunnettu puhtaudesta, mutta moni ulkomainen vieras ei edelläänkään tiedä, että hanavesi on täysin juomakelpoista ja varmasti puhtaimpia maailmassa. Joko nyt luopuisimme kaikki pullotetusta vedestä ja tarjoaisimme ylpeydellä hanavettä kaikissa tapahtumissa?

Vinkki: Pyydä catering-palveluntarjoajaa minimoimaan ruokahävikki myymällä ylijääneet annokset esimerkiksi ResQ Club -appin kautta. .

Idea: Jos aamiaistilaisuudesta jää ruokaa yli, voisitko pakata osallistujille takeaway-lounaan mukaan?

Esimerkki Espoosta: Kokoushotelli Hanasaaren Ravintola Johannes päätti vuonna 2019 viedä ajatuksen lähituotannosta ja -ruoasta entistä pidemmälle. Hanasaarella on kalastusoikeus sen niemeä ympäröiviin vesiin ja siitä syntyi idea hankkia ”oma” kalastaja. Nyt Hanasaaren oma kalastaja takaa ravintolalle tuoretta kalaa ympäri vuoden!

Tapahtumatilat ja majoitus

Vinkki: Visit Espoon palveluhausta voit suodattaa vastuulliset palveluntarjoajat.

Hankinnat ja tapahtumamateriaalit

Idea: Voisiko osallistujia kannustaa ottamaan mukaan oma jo käytetty messukassi tai oma vesipullo, jonka voi täyttää tapahtumapaikalla?

Esimerkki Espoosta: Oma Visit Espoon osastomme vuosittaisille Kongressimessuille on suunniteltu niin, että samoja osastoelementtejä käytetään useampi vuosi peräkkäin. Vuosien 2018-2020 messuosasto on lisäksi rakennettu 80% kierrätysmateriaaleista.

Oheisohjelma

Esimerkki: Tutustu lukuisiin ohjelmapalvelutoimijoihin, jotka toteuttavat kestävän luontomatkailun periaatteita Nuuksion kansallispuistossa

Esimerkki: Ohjelmapalveluyritys Tuunaajamutsi järjestää osallistavia ja luovia kestävän kehityksen tuunaustyöpajoja, joissa uusiokäytetään yrityksen omaa, osallistujien tuomaa tai Tuunaajamutsin hankkimaa poistomateriaalia.

Ympäristövastuullisen kokoustapahtuman oppaita

Useat eri tahot ja organisaatiot ovat julkaisseet oppaita ja ohjeistuksia ympäristöystävällisempien ja vastuullisesti toteutettavien kokousten, tapahtumien ja kansainvälisten kongressien järjestämiseen. Tutustu esimerkiksi näihin: