Siirry sisältöön

Meri ja saaristo

Espoon kaupunginmuseo, Saaristomuseo Pentala

Kulttuuri ja nähtävyydet

Saaristolaiselämyksiä kaikille aisteille – Pentalassa elävä museo, merellinen luonto ja historia sulautuvat toisiinsa

Saaristomuseo Pentala

Saaristomuseo Pentala sijaitsee Espoon Suvisaaristossa Pentalan saaressa. Museoalue koostuu hyvin säilyneestä, valtakunnallisesti merkittävästä kalastaja- ja huvilamiljööstä. Pentalan saaressa yhdistyvät Espoon merellinen historia, luonto ja kulttuuri.

Ainutlaatuinen saaristomuseo Pentala sijaitsee saaren vanhalla kalastajatilalla. Museoalueella on yli kymmenen erilaista rakennusta. Vanhin rakennus, kalastajatorppa on rakennettu 1790-luvun alussa. Vuoteen 1986 saakka kalastajatilalla asuttiin ympärivuotisesti. Saaristomuseossa matkailijat pääsevät tutustumaan saaristoelämän moniin puoliin, kuten millaista asuminen, työnteko, huvilaelämä ja vapaa-ajan vietto on täällä ennen aikaan ollut. Osaan museorakennuksista pääsee sisään veloituksetta, mutta Gurlin taloon on sisäänpääsymaksu. Taloon otetaan vierailijoita sisään vain rajattu määrä kerrallaan. Museoalue on esteetön, mutta rakennuksista vain osa. 

Saaristomuseo Pentala tarjoaa kokemuksia kaikille aisteille. Museoalueella järjestetään opastuksia ja tapahtumia. Alueella palvelevat myös museokauppa ja Café Paven museon aukioloaikoina. Ravintola Paven sijaitsee museoalueen vieressä.

Tutustu ravintola Paveniin

Pentalan saari

Pentalan saaressa saa tutustua Espoon saaristoluontoon. Tämä 130 hehtaarin kokoinen saari Espoon Suvisaaristossa on ainutlaatuinen yhdistelmä merellistä luontoa, elävää historiaa ja kulttuuria. Saari on suurilta osin luonnonsuojelualuetta, ja sen keskellä sijaitseva Pentalanjärvi on ehdoton luontohelmi. Saaren läpi kulkee mukava 2,3 kilometrin pituinen luontopolku. Saaressa on myös ihastuttava luonnontilainen hiekkaranta Diksand, joka on oiva paikka koko perheen virkistäytymiselle. Pentalan saarta koristaa kauniit punamullan väriset talot. 

Pentalaan voi tuoda mukanaan omat eväät tai nautiskella museoalueen kahvilan ja saaristoravintolan tarjoamista herkuista. Pentalassa ei ole mahdollisuutta tulentekoon tai yöpymiseen. Pentalan saareen voi saapua Espoon saaristoveneellä tai omalla veneellä.