Siirry sisältöön

Nuuksio

Nuuksion kansallispuisto

Nuuksion kansallispuiston monipuolinen luonto tarjoaa aktiviteettia niin aloittelevalle retkeilijälle kuin kokeneelle patikoijalle.

Nuuksion kansallispuisto sijaitsee reilun 30 minuutin päässä Helsingistä ja levittäytyy Espoon, Kirkkonummen ja Vihdin alueille. Nuuksiossa on liikuttu tuhansia vuosia ja on yksi Suomen suosituimmista kansallispuistoista. Sen rikas luonto järvineen ja lampineen, soineen ja kallioineen on luontohelmi kaikenikäisille. 

Tammivyöhykkeen sekä eteläisen havumetsävyöhykkeen rajalla sijaitsevan kansallispuiston luonto on hyvin monimuotoinen ja jääkauden muokkaamat maanmuodot tekevät siitä upean. Näkymät vaihtelevatkin karuista kalliomänniköistä tiheisiin kuusikkoihin sekä vehreisiin lehtoihin. Monimuotoisuus ulottuu myös puiston vesistöihin joita edustavat kymmenet pienet suo- sekä kalliorantaiset järvet ja lammet. 

Täällä on mahdollista nauttia luonnosta koko vuoden, omatoimisesti tai ohjatuille retkille osallistuen. Tiesitkö, että Nuuksiossa saattaa törmätä sen tunnuseläimeen liito-oravaan? 

Saapuminen

Nuuksion kansallispuistoon pääsee kätevästi joko paikallisbussilla tai omalla autolla.Kansallispuiston eteläosaan, Siikaniemeen, kulkevat Espoon keskuksesta bussit 243 ja 244.  Autolla saapuvien matkustavien kannattaa hyödyntää Kattilan, Högbackan sekä Siikaniemen pysäköintipaikkoja. Lisää bussireittejä löytyy sivustolta luontoon.fi.

Tekemistä

Suomen luontokeskus Haltian näyttelyissä voi tutustua Suomen luontoon ja Suomen 40 kansallispuistoon. Haltian läheisyydessä sijaitsee myös Suomen eteläisin poropuisto, mikä soveltuu hyvin lapsiperheille. Nuuksiossa on rikas tarjonta luontopalveluja, joten luonnosta pääsee nauttimaan sekä opastettujen sekä omatoimisten luontoretkien avulla. Kansallispuistossa on reittejä niin kokeneimmille patikoijille kuin aloitteleville retkeilijöille. Merkittyjä luontopolkuja sekä -reittejä on kymmenkunta ja niiden pituudet vaihtelevat 1,5 kilometrin poluista pidempiin, kymmenien kilometrien ulkoilureitteihin. Osa poluista on myös mahdollista patikoida esteettömästi. 

Valitse mieluisin tapa yöpyä, sillä Nuuksiosta löytyy majoituksia joka lähtöön: hotelleja, mökkejä, eräkämppiä, päremajoja, sekä leijumista puiden latvuksissaMakoisan yön jälkeen on mukava lähteä pyöräilemään, suppailemaan tai melomaan.

Ympärivuotisessa Nuuksiossa riittää aina tekemistä joka iikalle, vauvasta vaariin. 

 

 

Luonto- ja opastuvat

Kansallispuiston itäosassa Haukkalammella sijaitsevat Opastupa Haukanpesä sekä Haukkalammen luontotupa. Haukanpesästä voi ostaa mm. ulkoilukarttoja sekä pientä purtavaa. Luontotuvan pysyvän näyttelyn teemana on liito-orava ja sen elinympäristö. 

Mikäli Suomen luontoon tutustuminen kiinnostaa enemmän, on syytä suunnata Suomen luontokeskus Haltiaan jossa voi ihastella koko Suomen luontoa pienoiskoossa.

Tulipaikat

Nuuksiossa on tulipaikkoja ja keittokatoksia, jotka soveltuvat erinomaisesti taukopaikaksi, sekä lyhyiseen evästämiseen tai kunnon grillaamiseen. Tulipaikat ovat myös kiva kohtaamispaikka tutustua muihin retkeilijöihin. Huomioithan, että tulenteko ei ole sallittua metsäpalovaroituksen aikaan.

Nuuksion tulipaikat ovat Haukanholma, Holma-Saarijärvi, Iso-Holma, Kattilajärvi, Kattila, Mustalammen tulipaikka, Saarilampi, Urja sekä Vääräjärvi.

Telttailualueet

Nuuksion metsien suojista löytyy useita telttailualueita. Näissä seuraavissa listatuissa paikoissa on sekä tulentekomahdollisuus että kuivakäymälä: Mustalampi, Haukanholma, Holma-Saarijärvi, Iso-Holma, Saarilampi, Urja, Vääräjärvi, Kattilajärvi, Yli-Takkula ja Kolmoislampi. Lisäksi Valkealampi, Pöksynhaara ja Valkialampi ovat telttailualueita, joissa ei ole tulentekomahdollisuutta eikä kuivakäymälää.

Retkeilyetiketti

Muista luonnossa liikkuessasi retkietiketti, jotta luonto säilyy hyvänä myös seuraaville jälkipolville. Luonnon kunnioittamista on merkittyjen reittien suosiminen, eri liikkumistapoja koskettavien sääntöjen huomioiminen ja roskaamisen välttäminen. Lemmikit pidetään kytkettynä. Leiriytyminen ja tulentekeminen on sallittua vain niille tarkoitetuilla paikoilla. Ethän tiskaa tai peseydy suoraan vesistössä. Huomaathan tarkistaa mahdolliset metsä- tai ruohikkopalovaroitukset. Tutustu ennen retkeilyä ajankohtaisiin sääntöihin Nuuksiossa.

Lisätietoja

Lisätietoja Nuuksion kansallispuistosta ja sen palveluista, kuten nuotiopaikoista, leirintä-alueista sekä ohjeista ja säännöistä löydät osoitteesta luontoon.fi/nuuksio. Nuuksion majoitusvaihtoehtoihin tutustut kätevästi Visit Espoon blogissa.