Siirry sisältöön

PERILLE ASTI -HANKE

Maastopyöräilijät ihastelevat Nuuksion järviylängön maisemia

PERILLE ASTI -HANKE KEHITTÄÄ SAAVUTETTAVUUTTA RANTARAITILLA JA NUUKSIOSSA

Enter Espoo Oy:n (ent. Espoo Marketing Oy) ja yhteistyökumppaneiden Perille Asti -hanke käynnistyi syyskuussa 2017. Hankkeen tavoitteena on parantaa matkailijoiden, työntekijöiden ja asukkaiden liikkumista pääkaupunkiseudulla täydentäen nykyistä liikennejärjestelmää. Espoossa saavutettavuutta parannetaan Rantaraitin ja Nuuksion näkökulmista.

”Hankkeen tavoitteena on parantaa matkailijoiden ja asukkaiden pääsyä luonto- ja elämyskohteisiin Nuuksiossa ja Rantaraitilla. Espoon kaupungin päätös kaupunkipyörien lisäämisestä on hieno avaus ja tulee olemaan läsnä myös Rantaraitin asiakaspolkuja suunniteltaessa”, toteaa projektipäällikkö Karoliina Korpela Enter Espoosta.

Hankkeessa tavoitellaan markkinalähtöisiä, älykkäitä liikkumisen ratkaisuja ja palveluja erityisesti matkailualan yritysten hyödynnettäväksi.

Perille asti -hanke saa rahoituksensa Euroopan aluekehitysrahastosta osana 6Aika -strategiaa vuosina 2017-2019. Hankkeen toteuttavat Enter Espoo Oy, Forum Virium Helsinki, Vantaan kaupunki, Aalto yliopisto, Metropolia ammattikorkeakoulu ja Demos Helsinki.
Hankkeen kohdealueet ovat Espoossa Nuuksio ja Rantaraitin alue, Vantaalla matkailukohteet ja Aviapolis sekä Helsingissä Jätkäsaaren ja Ruoholahden alueet. Kokonaisbudjetiltaan 1,9 miljoonan euron yhteishanketta koordinoi Vantaan kaupunki.

 

AJANKOHTAISTA

1.8.2020

Perille asti -hanke päättyi 31.3.2020. 

Hankkeen toimia ja tuloksia tiivistetysti:

Kiitos kaikille hankkeessa mukana olleille! 

 

17.5.2019

Tiedote: Merellisen Espoon uudet palvelukokeilut käynnistyvät 

Merellinen Espoo tarjoaa tänä kesänä mahdollisuuksia saariston tunnelmasta nauttimiseen yhä enemmän myös veneettömille! Uusien palvelujen myötä on mahdollista nauttia illasta Pentalan saarella, varata kaupunkisoutuvene etukäteen tai ostaa venekyyti vaikka itse määrittelemään paikkaan. Veneilijöille puolestaan kokeillaan mahdollisuutta vuokrata venepaikkoja digitaalisen sovelluksen kautta.

”Rantaraitilla on upeat mahdollisuudet virkistäytymiseen merellisessä ympäristössä. Samalla se toimii porttina Espoon kauniiseen saaristoon. Olen iloinen jakamistalouteen perustuvista palveluista, sillä näin saaristosta ja merellisyydestä päästään hyötymään ja nauttimaan myös ilman veneen omistamisen velvoitteita. Palvelut jatkavat mukavasti teemaamme Meri kuuluu kaikille”, kertoo Perille asti -hankkeen projektipäällikkö Karoliina Korpela Enter Espoo Oy:sta.

Kokeilut ovat osa 6Aika Perille asti -hanketta, jossa haetaan uudenlaisia liikkumisen palveluja sekä ratkaisuja matkailijoiden, asukkaiden ja työssäkävijöiden käyttöön Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. Espoossa kehitetään saavutettavuutta Rantaraitin ja Nuuksion näkökulmasta. Espoossa hanketta toteuttaa Enter Espoo Oy.

Iltareittiliikenne Pentalaan

Aava Lines Oy aloittaa 8.6.2019 linjaliikennöinnin vesibussilla Pentalan saareen torstai-, perjantai- ja lauantai-iltaisin klo 18.10–21.30. Vesibussi kulkee Espoon Soukan yhteysvenelaiturin ja Pentalan saaristomuseon laiturin väliä.

Kokeilun avulla on mahdollista nauttia saariston tunnelmasta, luonnosta ja palveluista pidempään illalla. Tunnelmallisen ja merellisen kesäravintola Pavenin ajan patinoima paviljonki, saaristomaisema sekä hyvä ruoka viihdyttävät kävijöitä aina viimeiseen reittiliikenteen lähtöön saakka.

Viime kesänä avatussa Saaristomuseo Pentalassa voi tutustua saaristoelämän moniin puoliin asumisesta ja työnteosta huvielämään ja vapaa-ajanviettoon. Kalastajatilan vanhin rakennus on rakennettu jo 1790 -luvun alussa. Pentalan museoalueella on Cafe Lillstugan sekä lampaita. Luonnonkauniilla ja monipuolisella saarella voi piipahtaa myös saaren omalle järvelle tai Diksandin luonnonhiekkarannalle.

Yhdensuuntainen matka maksaa 5 € ja meno-paluulippu 10 € täysi-ikäisiltä. Lapset matkustavat aikuisen seurassa veloituksetta. Yhteys järjestetään koko kesän ajan 10.8.2019 asti sekä lisäksi 17.8., 24.8. ja 31.8.2019. Kokeilun avulla seurataan, olisiko reittiliikennettä täydentäville iltavuorolle säännöllistä tarvetta.

Kotivenepaikasta vierasvenepaikka

Satamapaikka.com -palvelun avulla kokeillaan Espoossa olevien vapaiden venepaikkojen lisäämistä vuokrakäyttöön digitaalisin keinoin. Palvelu mahdollistaa sen, että veneilyharrastaja voi varata vierasvenepaikan ennakkoon sekä vapauttaa oman paikkansa vuokrattavaksi sen vapaana ollessa.

Satamat ja venekerhot voivat vuokrata alustan avulla vapaata venepaikkakapasiteettiaan vieraspaikoiksi. Vieraspaikkoja on mahdollista vuokrata ajallisesti ravintolakäynnistä pidempiaikaiseen käyttöön. Myös veneellä kulkevat työmatkaliikkujat hyötyvät palvelusta, joka tuo tiedon vapaista venepaikoista sijainteineen. Varaukset ja maksut suoritetaan verkossa.

Kokeilun avulla pyritään saamaan lisää vierasvenepaikkoja Espooseen olemassa olevia resursseja hyödyntäen. Kokeilussa venepaikkoja voi vuokrata ainakin New Port Keilalahdelta, New Port Kalanokasta sekä Otsolahden ja Sepetlahden venekerhoilta. Kokeiluun on mahdollista liittää vielä lisää venepaikkoja. Yhteensä Satamapaikka.com -palvelu on käytössä yli 120 satamassa. Kokeilun toteuttaa Bookkaa Finland Oy.

BOUT venekyyti -palvelu

Bout Oy Ab:n toteuttaman alustan avulla on mahdollista sekä ostaa että tarjota venekyytejä. Palvelua on kutsuttu ”veneiden uberiksi”.

Mobiilisovellus tarjoaa veneilijöille tilaisuuden liiketoiminnan harjoittamiseen ja kyytien ostajille pääsyn paikkoihin, joihin reittiliikenteen reitit tai aikataulut eivät tällä hetkellä ulotu. BOUT -sovelluksessa matkustaja ilmoittaa lähtö- ja saapumispisteensä sekä matkustajamäärän. Yli 20 hv moottoritehoisten veneiden kuljettajilta vaaditaan vuokraveneen kuljettajankirja. 

Kokeilussa seurataan espoolaisten käyttäjien kokemuksia palvelusta ja kyytien tarpeen jakautumista alueittain.

Perille saareen kaupunkiveneellä

Skipperin kaupunkivenepalvelun ideana on tarjota vesille pääsy kaikille. Skipperin kaupunkisoutuveneillä voi soudella Espoon lisäksi tänä kesänä myös Helsingissä. Soutuvene on ekologinen, turvallinen ja terveyttä edistävä tapa liikkua, retkeillä ja kuntoilla vesillä. Kaupunkisoutuveneen varausmahdollisuuksia kehitetään ja tänä kesänä kaupunkisoutuveneen voi vuokrata kerrallaan kolmeksi tunniksi. Espoossa kaupunkisoutuveneet sijaitsevat Keilarannassa, Otsolahdessa, Haukilahdessa ja Nokkalassa.

Uutena Skipperin kaupunkivene -palvelussa on tänä kesänä kaupunkimoottoriveneet. Ne mahdollistavat pidemmät retket saariin ja muihin retkikohteisiin, sillä varausajat ovat pidempiä. Kaupunkimoottoriveneet sijaitsevat Espoon Keilarannassa.  

Kesän kokeiluun liittyvät varaustoiminnot ja kaupunkivenepalveluun lisättävät vinkit ja retkiehdotukset, jotka antavat tietoa kaupunkiveneillä saavutettavista retkikohteista alueella. Kokeilun toteuttaa Harmaja 10 Oy.

Kesäkauden avaus Rantaraitilla 18.5.2019

Perille asti -hanke, Visit Espoo ja alueen yritykset järjestävät yhdessä Espoon Rantaraitilla 18.5. kesäkauden avauksen, jossa ovat mukana myös uudet liikkumisen palvelut. Päivän aikana Rantaraitilla on monipuolista tarjontaa luonto- ja taide -opastuksista musiikkiin, saunomiseen ja herkuttelumahdollisuuksiin. 

Päivän aikana alueen museoihin on vapaa pääsy ja niissä on taiteilijavierailuita ja opastuksia. Myös Pentalan saaristomuseo, missä kesäkausi alkaa vasta 8.6, on poikkeuksellisesti tapahtumapäivänä avoinna. Pentalan saarelle kuljettaa päivän aikana vierailijoita Aava Lines. Kuljetukset ovat ilmaisia ja lähdöt ovat Helsingin kauppatorilta ja Soukan Klobbenilta.

”Tapahtuma sai alkunsa viime syksynä järjestetystä Perille asti Rantaraitille -tilaisuudesta, jossa alueen yrittäjät ilmaisivat työpajassa tarpeen alueen yhteiselle tapahtumalle ja viestinnälle sesongin ulkopuolella. Hankkeen uudet liikkumisen palvelut käynnistyvät myös keväällä, joten ajattelimme että nämä kaksi asiaa voisi yhdistää; tuoda esiin sekä uusia saavutettavuutta lisääviä palveluita että koko alueen monipuolista tarjontaa ja upeita palveluita. Mahtavaa, että niin moni lähti mukaan!” iloitsee Korpela ja toivottaa kaikki tervetulleeksi nauttimaan merellisestä tunnelmasta ja monipuolisista palveluista! 

Lisätietoja

13.5.2019

Rantaraitin kesäkauden avaus 18.5.2019 

Perille asti -hanke ja Visit Espoo järjestävät yhdessä alueen toimijoiden kanssa Rantaraitin kesäkauden avaustapahtuman 18.5.2019 Espoossa.

”Päivän aikana Espoon Rantaraitilla on erittäin monipuolista ohjelmaa taide- ja luonto-opastuksista saunajoogaan, purjehdus- ja melontakokeilusta saaristoretkiin ja elävään musiikkiin. Rantaraitin alueen kahviloissa ja ravintoloissa on spesiaalitarjouksia ja ohjelmaa. Tässä vain muutama esimerkki mainitakseni. Ohjelmaa on ympäri Rantaraittia, myös Pentalan saarella”, iloitsee Perille asti -hankkeen projektipäällikkö Karoliina Korpela.

Päivän aikana alueen museoihin on vapaa pääsy ja niissä on taiteilijavierailuita ja opastuksia. Myös Pentalan saaristomuseo, missä kesäkausi alkaa vasta 8.6, on poikkeuksellisesti tapahtumapäivänä avoinna. Pentalan saarelle kuljettaa päivän aikana vierailijoita Aava Lines. Kuljetukset ovat ilmaisia ja lähdöt ovat Helsingin kauppatorilta ja Soukan Klobbenilta.

Uusiin saariston liikkumisen palvelukokeiluihin voi myös tutustua päivän aikana joko Perille asti -hankkeen pop up -teltalla Nokkalan Majakan läheisyydessä tai kokeilemalla palveluita kesäkauden avauspäivänä itse. BOUT -palvelun kautta voi tilata päivän aikana venekyydin esim. Nokkalan Majakalta Pentalan saareen. Skipperin kaupunkivenekonseptin soutuveneitä voi testata Mellstenin rannassa ja kaupunkimoottoriveneitä Nokkalan venesatamassa. Aava Lines järjestää kesällä torstai-, perjantai- ja lauantai-iltaisin kokeilun iltareittiyhteydestä Soukka - Pentalan saari -välillä. Tapahtumapäivänä reittiin voi tutustua veloituksetta. Satamapaikka.com -palvelua kokeillaan myös kesällä Espoossa ja jos venepaikan vuokraaminen tai vuokralle laittaminen kiinnostaa, niin pop up -teltalle kannattaa pistäytyä juttelemaan.

”Tapahtuma sai alkunsa viime syksynä järjestetystä Perille asti Rantaraitille -tilaisuudesta, jossa alueen yrittäjät ilmaisivat työpajassa tarpeen alueen yhteiselle tapahtumalle ja viestinnälle sesongin ulkopuolella. Hankkeen uudet liikkumisen palvelut käynnistyvät myös keväällä, joten ajattelimme että nämä kaksi asiaa voisi yhdistää; tuoda esiin sekä uusia saavutettavuutta lisääviä palveluita että koko alueen monipuolista tarjontaa ja upeita palveluita. Mahtavaa, että niin moni lähti mukaan!” iloitsee Korpela ja toivottaa kaikki tervetulleeksi nauttimaan merellisestä tunnelmasta ja monipuolisista palveluista! 

Perille asti -hankkeen pop up -teltta toimii myös tapahtuman infona klo 10-17.00 (osoitteessa Nokkalanniemi 2).

Lisätietoja: Karoliina Korpela karoliina.korpela@espoo.fi 043 827 3271

 

19.3.2019

Rantaraitin kesäkauden avauksen suunnittelukokous 

Suunnittelukokouksessa Otaniemen A Gridissä käytiin läpi Perille asti -hankkeen taustaa, ajankohtaisia asioita Rantaraitilta sekä tapahtuman viestintään liittyviä asioita. Kokouksessa kuultiin upeita ideoita yrittäjiltä ja toimijoilta sekä verkostoiduttiin.  

Tärkeitä päivämääriä muistettavaksi:

- Tieto ohjelmasta 29.3. mennessä: karoliina.korpela@espoo.fi ja suvi.kajamaa@espoo.fi
- Kerro lyhyesti mitä, missä, milloin ja kenelle? Onko ohjelma maksullista vai maksutonta?

Kokouksen esitykset:

Tietoa Perille asti -hankkeesta ja taustaa tapahtumasta, Karoliina Korpela
Ajankohtaista Rantaraitilla, Lennart Pettersson
Tapahtuman viestinnästä ja aikataulusta, Hanna Saari

 

19.3.2019

Rantaraitin kokeilut kesäksi valittu

Ensi kesäksi haussa olleet Rantaraitin ja saariston saavutettavuutta parantavat ratkaisut on valittu kokeiltavaksi.

Iltareittiliikenne Pentalan saareen

Aava Lines Oy aloittaa 8.6. linjaliikennöinnin vesibussilla Pentalan saareen torstai-, perjantai- ja lauantai-iltaisin klo 18.10-21.30 välillä. Vesibussi lähtee Espoon Soukan yhteysvenelaiturista ja Pentalan saarella Pentalan Saaristomuseon edessä olevalta laiturilta. Kokeilun avulla on mahdollista nauttia saariston tunnelmasta, luonnosta ja palveluista pidempään. Pentalan luonnonkauniilla ja monipuolisella saarella sijaitsevat sekä Ravintola Paven että Saaristomuseo Pentala. Museoaluuelta lähtee luontopolku Pentalanjärvelle ja Diksandin luonnonhiekkarannalle. Yhdensuuntainen matka maksaa 5 € ja meno-paluulippu maksaa 10 € täysi-ikäisille aikuisille. Lapset aikuisen seurassa veloituksetta. Yhteys järjestetään koko kesän ajan 10.8.2019 asti ja lisäksi vielä 17.8.2019, 24.8.2019 ja 31.8.2019. Kokeilun avulla seurataan tarvetta reittiliikennettä täydentäville iltavuoroille.

Kotivenepaikasta vierasvenepaikka

Satamapaikka.com -palvelun avulla kokeillaan Espoossa olevien vapaiden venepaikkojen lisäämistä vuokrakäyttöön digitaalisin keinoin. Palvelu antaa veneilyharrastajalle mahdollisuuden sekä varata vierasvenepaikan ennakkoon kohteesta että vapauttaa oma paikka vuokrattavaksi sen vapaana ollessa. Kokeilun avulla pyritään saamaan lisää vierasvenepaikkoja Espooseen olemassa olevia resursseja hyödyntäen. Kokeilun toteuttaja Bookkaa Finland Oy kartoittaa potentiaalisia yhteistyökumppaneita (esim. venekerhoja) kokeiluun Satamapaikka.com -palveluun.

Jaettujen venekyytien avulla merelliset kohteet saavutettaviksi

Bout Oy Ab:n toteuttaman alustan avulla on mahdollista sekä ostaa että tarjota venekyytejä. Mobiiliapplikaatio mahdollistaa veneilijöille liiketoiminnan harjoittamisen rakkaan harrastuksen parissa ja kyytien ostajille pääsyn esim. paikkoihin, joihin reittiliikenne ei tällä hetkellä kulje tai reittiliikenteen aikataulujen ulkopuolella. Palvelua on kutsuttu myös ”veneiden ûberiksi”. Kokeilussa seurataan espoolaisten käyttäjien kokemuksia palvelusta ja seurataan kyytien tarpeen jakautumista alueittain.

Perille saareen

Skipperin kaupunkivenepalvelun ideana on mahdollistaa vesille pääsy kaikille. Soutuvene on ekologinen, turvallinen ja terveyttä edistävä tapa liikkua vesillä - retkeillä ja kuntoilla. Kaudella 2019 kaupunkivenepalvelu keskittyy perille pääsyyn. Kaupunkivenepalveluun lisätään tietoa erilaisista retkikohteista sekä kehitetään kapasiteettia ja varausjärjestelmää mahdollistamaan myös pidemmät retket saariin ja muihin retkikohteisiin Rantaraitin varrella. Kokeilun toteuttaa Harmaja 10 Oy.

Kokeilujen tarkemmista aikatauluista tiedotetaan myöhemmin.

Lisätiedot: Karoliina Korpela, projektipäällikkö, Perille asti -hanke /Enter Espoo Oy, karoliina.korpela@espoo.fi, puh. 043 827 3271.

20.12.2018

KOKEILTAVIEN RATKAISUJEN HANKINTA RANTARAITIN SAAVUTETTAVUUDEN KEHITTÄMISEKSI

Enter Espoo Oy etsii uusia ratkaisuja Rantaraitin kävijöiden tarpeisiin ja alueen saavutettavuuden parantamiseksi. Tarjouspyyntö on avoinna 1.2.2019 asti.

Kokeilut ovat osa Perille asti -hanketta, jossa haetaan uudenlaisia liikkumisen palveluja sekä ratkaisuja matkailijoiden, asukkaiden ja työssäkävijöiden käyttöön Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. Nyt avautunut tarjouspyyntö keskittyy Espoossa Rantaraitin saavutettavuuteen.

Tavoitteena sujuvasti metrolla merelle ja saariin

Rantaraitille haetaan neljää ratkaisua kokeiluun kesäkaudelle 2019. Kokeiluaika on minimissään 1,5 kk ajanjaksolla 1.5.-31.8.2019. Yhden kokeiluhankinnan arvo on enintään 9 000 euroa ja hankintojen arvo on yhteensä enintään 36 000 euroa.

Tarjouspyynnöllä haetaan kokeiluun ratkaisuja, jotka parantavat Rantaraitin ja saariston saavutettavuutta.

Tarvitaan älykkäitä ratkaisuja siihen, miten vierailijat löytävät metroasemilta Rantaraitille ja sen läheisyydessä oleviin palveluihin sekä miten vierailijat pääsevät sujuvammin Espoon saariin ja löytävät alueen palveluista paremmin tietoa. Saariston ja Rantaraitin kaupallisten palveluiden haasteena on sesonkiluonteisuus. Tarvitaan kokeiluja, jotka mahdollistavat alueen palveluiden käyttöasteen nostamisen ja lisäävät alueen elävyyttä ja käytettävyyttä ja täydentävät nykyisiä saaristoyhteyksiä mieluiten myös sesongin ulkopuolella. Merellisestä Espoosta tulee voida nauttia myös veneettömien. Espoon Rantaraitti ja saaristo koetaan vetovoimaisena alueena. Kuitenkaan alueella ei ole varsinaisesti vierasvenesatamia tai -paikkoja. Rantaraitille tarvitaan älykkäitä ratkaisuja, jotka mahdollistavat olemassa olevan resurssin hyödyntämisen ja kotisatamapaikan muuttamisen digitaalisesti vierasvenepaikaksi. Veneilijöitä hyödyttäisi erilaiset älykkäät ratkaisut, joiden avulla venesatamien täyttöasteesta saisi tietoa digitaalisesti.   

Rantaraitin ja saariston saavutettavuuden haasteet ovat moninaisia. Perille asti Rantaraitille työpajan sekä Metropolia ammattikorkeakoulun tutkimusten perusteella määriteltiin yleisiä kehityskohteita, joihin tällä tarjouspyynnöllä haetaan konkreettisia ratkaisuja kokeiltavaksi. Tässä esimerkkejä:

Haetaan Rantaraitille kokeiltavaksi uudenlaisia palveluita, jotka ratkaisevat mm.

Enter Espoo Oy ja Perille asti -hanke tukevat kokeilujen toteuttamista järjestämällä tarpeen mukaan yhteistyötä keskeisten sidosryhmien kanssa. Näitä ovat mm. Espoon kaupunki, HSL, alueen yritykset.

Tarjouspyyntö on suunnattu yrityksille, jotka tarjoavat saavutettavuutta parantavia ratkaisuja. Useampi toimija voi myös yhdessä tarjota kokeilua. Tarjoukset arvioidaan yksinomaan tarjouspyynnön ja siinä kuvattujen kriteerien perusteella.

Kaikilla tarjouskilpailuun osallistuvilla yrityksillä on mahdollisuus tuoda oma ratkaisu yrityskohtaiseen sparraukseen, jossa voidaan tarkastella ratkaisua Rantaraitin näkökulmasta. Tilaisuudet järjestetään 9.1. klo 13-15.00, 10.1. klo 08.00-13.00 ja 16.1. klo 12.00-16.00 osoitteessa A Grid, Otakaari 5A, Espoo. Yritys varaa itse aikansa etukäteen viimeistään kaksi päivää ennen haluttua sparrausajankohtaa sähköpostilla karoliina.korpela@espoo.fi. Aikaa on käytettävissä 25 min /yritys. Sparraustiimi on kaikille sama ja koostuu Espoon kaupungin ja Enter Espoo Oy:n hankkeen edustajista. Sparraustilaisuudet ovat luottamuksellisia eivätkä vaikuta arviointiin.

Kokeiluhausta järjestetään infotilaisuus 11.1.2019 klo 9.00-11.00 osoitteessa Enter Espoo Oy, A Grid, Otakaari 5A, Espoo. Ilmoittautuminen tilaisuuteen tästä linkistä.

Tarjouskilpailuun liittyvät mahdolliset lisäkysymykset voi jättää sähköpostilla osoitteeseen karoliina.korpela@espoo.fi 14.1.2019 mennessä. Kaikki kysymykset vastauksineen kootaan yhteen ja julkaistaan 16.1.2019 tällä sivulla.

Jos koet, että ratkaisusi vastaa Rantaraitin saavutettavuuden haasteisiin, jätä tarjouksesi tarjouslomakkeella 1.2.2019 klo 12 mennessä sähköpostillakaroliina.korpela@espoo.fi. Tarjouspyyntö ja hakulomake liitteineen löytyvät alla olevien linkkien kautta. 

Tarjouspyyntö

Liite 1.           Yritystiedot

Liite 2.           Tarjouslomake

 

11.1.2019

Infotilaisuus Helsingin, Vantaan ja Espoon tulevista kokeiluista

Aika: 11.1.2019 klo 9.00-11.00
Paikka: Enter Espoo kokoustila Mordor, A Grid, Otakaari 5A, Espoo
Kenelle: Yrityksille
ratkaisun tarjoajille ja alueen toimijoille

Millaisia uusia palveluja ja kokeiluja eri kaupungeissa haetaan ja miten kokeiluihin pääsee mukaan?

Perille asti -hanke etsii nopeiden kokeilujen kautta uusia liikkumisen ratkaisuja matkailijoiden ja asukkaiden käyttöön Helsingissä, Vantaalla ja Espoossa. Yrityksille suunnatussa infotilaisuudessa kerrottiin kolmen kaupungin tulevista kokeiluista.

Espoossa haetaan kokeiltavaksi ratkaisuja Rantaraitin saavutettavuuden kehittämiseksi

Helsingissä  haetaan ratkaisuja kokeiltavaksi Jätkäsaaren asukkaiden liikkumisen helpottamiseksi.

Vantaalla haetaan uusia ratkaisuja työmatkaliikkumiseen sekä matkailukohteiden saavutettavuuden kehittämiseksi

Tilaisuuden esitykset:

Lisätietoja: karoliina.korpela@espoo.fi

 

19.12.2018

Infotilaisuus Espoon, Helsingin ja Vantaan tulevista kokeiluista

Aika: 17.12.2018 klo 14.00-16.00
Paikka: Clarion Hotel Helsinki (Tyynenmerenkatu 2, Helsinki)
Kenelle: Yrityksille ja kehittäjille

Perille asti -hanke etsii nopeiden kokeilujen kautta uusia liikkumisen ratkaisuja matkailijoiden ja asukkaiden käyttöön Helsingissä, Vantaalla ja Espoossa. 

Yrityksille suunnatussa infotilaisuudessa kerrottiin kolmen kaupungin tulevista kokeiluista. Espoo hakee uusia liikkumisen ratkaisuja Rantaraitille, Vantaa Aviapoliksen alueelle ja Helsinki Jätkäsaareen. Info-osiossa kerrottiin, millaisia uusia palveluja ja kokeiluja eri kaupungeissa haetaan ja miten kokeiluihin pääsee mukaan. Tapahtuma oli maksuton. 

Kokeiluhaku Rantaraitille, Karoliina Korpela

 

27.11.2018

Perille asti Rantaraitille -aamupäivä

Aika: 30.10.2018 klo 9-12.00
Paikka: Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus, Hanasaarenranta 5, Espoo
Kenelle: Rantaraitin toimijoille

Tilaisuudessa kuultiin, mitä Rantaraitilla tapahtuu kaupungin toimesta ja mitä mahdollisuuksia Rantaraitin yrityksillä on hyötyä Perille asti -hankkeesta. Rantaraitilla on toteutettu Metropolia ammattikorkeakoulun opiskelijoiden toimesta useampi tutkimus, joiden tuloksiin nyt tutustuttiin. Tilaisuudessa kuultiin myös matkaopasapplikaatio Tripsterin mahdollisuuksista sekä suurta huomiota herättäneiden kaupunkisoutuveneiden ensimmäisestä kaudesta.

Lopuksi työstettiin yhdessä saavutettavuuteen ja viestintään liittyviä kehitysmahdollisuuksia ja Rantaraitin toimijat saivat täyttää kyselyn omista tarpeistaan saavutettavuuden ja digitaalisen saavutettavuuden kehittämisen suhteen.

Päivän esitykset:

 Kiitos kaikille osallistuneille!

Toimintasuunnitelma vuodelle 2019 on laadittu Perille asti Rantaraitille -päivän työpajatulokset ja johtoryhmän tapaamisen (24.10.2018) keskustelut huomioiden. Toimintasuunnitelma vaatii vielä rahoittajan hyväksynnän hankesuunnitelman muutokselle.

 

5.9. 

Lehdistötiedote: Uusia palveluita Nuuksion kansallispuiston kävijöille

Enter Espoo Oy:n koordinoima Perille asti -hanke kokosi keväällä 2018 Nuuksion alueen matkailutoimijat sekä älyliikennetoimijat yhteen miettimään alueen saavutettavuuden haasteita ja niihin ratkaisuita. Tuloksena Nuuksiossa pilotoidaan tulevan syksyn aikana kahta erilaista uutta ratkaisua: kamerajärjestelmää pysäköinnin suunnittelun helpottamiseen sekä Nuuksioon.fi-palvelua Nuuksio-retken ja reittien suunnitteluun julkisilla liikkuen.

Lue koko tiedote >>


20.8.2018

Nuuksion kokeilut käynnistyvät

Parkkihaukka -kamerat Kattilaan ja Haukkalammelle

Pysäköimisen kansallispuistossa voi pian suunnitella entistä paremmin tarkistamalla etukäteen tilanteen Parkkihaukka-kameroista, jotka nousevat parkkipaikoille elokuun lopulla. Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy toteuttaa kamera- ja tiedotusjärjestelmän. 

Uusi Nuuksioon.fi -palvelu julkisilla liikkuville

Palvelun avulla voi suunnitella Nuuksio-retken julkisilla liikkuen, löytää uusia reittiyhdistelmiä sekä tutustua luonnonihmeisiin ja palveluihin reitin varrella. Palvelun toteuttaa Tietotemput Oy.

Palvelut ovat osa Perille asti -hankkeen Nuuksion saavutettavuutta parantavia kokeiluja.

Tiedotustilaisuus uusista palveluista järjestetään Suomen luontokeskus Haltiassa 5.9. klo 10.


8.6.2018

Nuuksion kokeilut kesäksi ja syksyksi valittu

Visit Espoon Perille asti -hankkeessa on valittu Nuuksion saavutettavuutta kehittävien ratkaisujen kokeilut kesälle ja syksylle. Kokeilut kehittävät mm. Nuuksion sisäistä liikennettä, luovat uudenlaisia palveluita matkan ja reittien suunnitteluun kansallispuistossa sekä helpottavat parkkialueiden ruuhkien reaaliaikaisessa tiedottamisessa.

Sukkulabussilla Haltialta Haukkalammelle

Ensimmäisenä kokeilun käynnistää Natura Viva Oy, joka operoi 8.6. lähtien päivittäistä sukkulaliikennettä Haltian ja Haukkalammen välillä. Yhdensuuntaisen matkan hinta on 5 € ja minibussi liikennöi väliä puolen tunnin välein. Ensimmäinen lähtö tapahtuu aamulla Haltiasta klo 9.30 ja viimeinen lähtö Haukkalammelta illalla klo 18.15. Sen lisäksi minibussi liikennöi kerran päivässä välillä Kiasma-Haukkalampi-Kiasma. Lähtö Kiasmalta klo 8.30 ja paluukuljetuksen lähtö Haukkalammelta klo 18.15.  Tällöin yhdensuuntaisen matkan hinta on 15€ suunta.Kokeilu parantaa saavutettavuutta oleellisesti, sillä julkisilla bussiyhteyksillä Haukkalammelle liikkuneet ovat tähän saakka joutuneet kävelemään noin kaksi kilometriä bussipysäkiltä Haukkalammelle. Pilotointiaika: 8.-30.6.2018.

Tietoa parkkialueiden ruuhkista kameroiden avulla

Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy toteuttaa kokeilun, jossa tutkitaan voisiko Nuuksion kansallispuiston parkkialueiden, erityisesti Haukkalammen ruuhkia tasata viestimällä parkkipaikkojen tilanteesta reaaliaikaisesti eri kanaviin. Kävijät voivat syksyllä Nuuksioon lähtiessä katsoa netistä millainen tilanne alueen parkkipaikoilla on ja ajaa suoraan sellaiselle paikoitusalueelle jossa näyttää olevan väljempää. Tämän toivotaan sujuvoittavan liikennettä ja vähentävän parkkipaikan etsimisestä johtuvaa turhaa ajelua. Pilotointiaika: 1.8.-31.10.2018.

Helpotusta retkipäivän suunnitteluun

Tietotemput Oy toteuttaa Nuuksioon.fi reittioppaan, josta voi hakea sekä käyttäjän toiveisiin sopivia reittejä kansallispuistosta että julkisen liikenteen reittisuunnitelmat kotiovelta. Karttapohjaiseen oppaaseen tulee myös Nuuksion alueen palveluita. Toteutus on selainpohjainen ja toimii sekä mobiilissa että kotikoneella. Pilotointiaika: 1.8.-31.10.2018.

Pilottien kehitystyö on käynnissä ja lisää tietoa on saatavilla, kun pilotoinnit etenevät. Natura Viva aloitti jo sukkulabussin liikennöinnin, joten tervetuloa kokeilemaan uutta palvelua!

Lisätiedot: Karoliina Korpela, projektipäällikkö, Perille asti -hanke /Enter Espoo Oy, karoliina.korpela@espoo.fi, 043 827 3271.


18.4.2018 

Pilotoitavien ratkaisujen hankinta Nuuksion saavutettavuuden kehittämiseksi

Enter Espoo Oy etsii uusia ratkaisuja Nuuksion kävijöiden tarpeisiin ja alueen saavutettavuuden parantamiseksi. Tarjouspyyntö (katso alla olevat liitteet) on avoinna 18.5.2018 asti.

Kokeilut ovat osa Perille asti -hanketta, jossa haetaan uudenlaisia liikkumisen palveluja sekä ratkaisuja matkailijoiden, asukkaiden ja työssäkävijöiden käyttöön Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. Nyt avautunut tarjouspyyntö keskittyy Espoossa Nuuksion saavutettavuuteen.

Tavoitteena sujuvasti perille asti Nuuksion luontoon ja reiteille

Nuuksioon haetaan kahdesta neljään pilotoitavaa ratkaisua kesäksi ja syksyksi 2018. Kokeiluaika on minimissään kolme kuukautta ajanjaksolla 8.6.-31.10.2018. Yhden pilotointijakson hinta on enintään 8 000 euroa ja hankintojen arvo on yhteensä enintään 33 000 euroa. Tarjoukseen sisältyy myös optio ratkaisujen pilotointien jatkohankinnasta kesälle 2019.

Tarjouspyynnöllä haetaan pilotoitavia ratkaisuja, jotka parantavat Nuuksion alueen ja kansallispuiston saavutettavuutta. Piloteilla etsitään uusia ratkaisuja ja vaihtoehtoja liikkumiseen Nuuksiossa. Haussa on älykkäitä ratkaisuja siihen, miten houkutellaan ihmisiä liikkumaan Nuuksioon muullakin kuin omalla autolla, miten järjestetään alueen sisäinen liikenne ja miten pysäköidään sekä miten viestitään niin, että kävijät saavat alueen palveluista ja mahdollisuuksista (esim. parkkipaikkojen täyttö) reaaliaikaista tietoa.

Nuuksion alueen saavutettavuuden haasteet ovat moninaisia. Perille asti -hankkeen järjestämien Metrolla metsään? -työpajojen perusteella määriteltiin yleisiä kehityskohteita, joihin tällä tarjouspyynnöllä haetaan konkreettisia pilotoitavia ratkaisuja. Tässä esimerkkejä:

Tarjouspyyntö on suunnattu yrityksille, jotka tarjoavat saavutettavuutta parantavia ratkaisuja. Useampi toimija voi myös yhdessä tarjota kokeilua. Tarjoukset arvioidaan yksinomaan tarjouspyynnön ja siinä kuvattujen kriteerien perusteella.

Enter Espoo ja Perille asti -hanke tukee kokeilujen toteuttamista järjestämällä tarpeen mukaan yhteistyötä keskeisten sidosryhmien kanssa. Näitä ovat mm. Metsähallitus, Suomen luontokeskus Haltia, HSL, Espoon kaupunki jne

Kaikilla tarjouskilpailuun osallistuvilla yrityksillä on mahdollisuus tuoda oma ratkaisunsa veloituksettomaan yrityskohtaiseen sparraukseen, jossa siitä keskustellaan Nuuksion toimintaympäristön näkökulmasta. Tilaisuus järjestetään 3.-4.5.2018 klo 08.00-12.00 Enter Espoo Oy:n toimitiloissa kokoustila Akvaariossa, osoitteessa Innopoli 2, Tekniikantie 14, Otaniemi. Yritys varaa itse aikansa 27.4.2018 mennessä sähköpostilla: suvi.kajamaa@espoo.fi 
Aikaa on käytettävissä 25 min./ yritys. Sparraustiimi on kaikille sama ja koostuu Metsähallituksen, Haltian ja Perille asti -hankkeen edustajista. Sparraustilaisuudet ovat luottamuksellisia. 

Tarjouspyynnön valmistelussa hyödynnettiin Metrolla metsään? -työpajoja. Niiden päätulokset on tiivistetty yhteenvetodokumenttiin Nuuksion saavutettavuuden haasteita. Dokumentti toimii tausta-aineistona ja ideoiden lähteenä ratkaisun tarjoajille (liite 3). 

Jos koet, että ratkaisusi vastaa Nuuksion saavutettavuuden haasteisiin, jätä tarjouksesi tarjouslomakkeella 18.5.2018 klo 14 mennessä sähköpostilla: karoliina.korpela@espoo.fi
Tarjouspyyntö ja hakulomake liitteineen löytyvät alla olevien linkkien kautta. 

Tarjouskilpailuun liityyvät mahdolliset lisäkysymykset voi jättää 26.4.2018 mennessä sähköpostilla osoitteeseen: karoliina.korpela@espoo.fi
Kaikki kysymykset vastauksineen kootaan yhteen ja julkaistaan 2.5.2018 tällä sivustolla.

Liitteet:

Lisätietoja: Perille asti -hankkeen projektipäällikkö Karoliina Korpela. 

Perille asti -hanke saa rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastosta osana 6Aika-strategiaa. Rahoituksen myöntää Uudenmaan liitto. Hanke toteutetaan vuosina 2017-2019.

Tarjouskilpailuun liittyvät kysymykset:
Mietin tämän projektin aikataulua, että jos 18.5. jätetään hakemukset, niin milloin mukaan valitut saavat tiedon päätöksestä? Toteuttamisaikaa ei jää kovin paljon, jos kokeilu pitäisi olla käynnissä jo 8.6. Onkohan tämä näin ajateltu?
Vastaus:
Kokeiluaika on minimissään kolme kuukautta ajanjaksolla 8.6.-31.10.2018.
Valitut pilottien toteuttajat ilmoitetaan arvioinnin jälkeen sähköpostitse kaikille tarjouksen jättäneille 25.5.2018 ja hankintapäätös tehdään pikimmiten. Hankintasopimukset allekirjoitetaan yhdessä sovitun aikataulun mukaisesti, kuitenkin aikaisintaan 8.6.2018. Valitut pilottien toteuttajat voivat itse suunnitella pilotointijakson, kunhan se on minimissään 3 kuukautta välillä 8.6 - 31.10.2018.

 

 1.2.2018

Työpajat Nuuksion alueen saavutettavuuden kehittämiseksi 14.2., 6.3. ja 28.3.

Hanke järjestää työpajoja Nuuksion alueen saavutettavuuden kehittämiseksi. Työpajojen perusteella hanke toteuttaa syksyllä 2018 saavutettavuutta parantavia kokeiluja.

Työpaja 1. Kutsu ja ilmoittautuminen

Työpaja 2. Kutsu ja ilmoittautuminen

Työpaja 3. Kutsu ja ilmoittautuminen

Lisätietoa linkeistä ja projektipäällikkö Karoliina Korpelalta.

Tervetuloa mukaan työpajoihin!

 

 15.1.2018

Perille asti -hankkeen infotilaisuus 30.1.2018

Aika: 30.01.2018 klo 9.00-11.00
Paikka: Näyttely- ja infotila Laituri (Narinkka 2, Kamppi, Helsinki)

Tilaisuus on tarkoitettu liikkumispalveluja ja -ratkaisuja kehittäville yrityksille sekä matkailualan toimijoille.

Tapahtuma alkaa Perille asti -hankkeen tiiviillä esittelyllä. Kahvin jälkeen pohdimme työpajoissa, millaiset kokeilut olisivat hyödyllisiä ja houkuttelevia eri toimijoille. Mitkä ovat kohdealueiden liikkumisen keskeiset ongelmat ja kehittämistarpeet? Millaisilla liikkumispalveluilla ja ratkaisuilla niihin voitaisiin vastata?

 

 

 

Yhteystiedot:

Karoliina Korpela
projektipäällikkö
Perille Asti -hanke
Enter Espoo Oy/ Visit Espoo

Tel. +358 43 8273 271
karoliina.korpela@espoo.fi