Kirkkonummi minuutissa

Kirkkonummi on elämysmatkailijan kulttuuri- ja luontokohde. Kirkkonummi on aidosti lähellä - vain puolen tunnin matkan päässä Helsingistä ja Helsinki-Vantaan lentokentästä. Kirkkonummen keskustan maamerkki on keskiaikainen Pyhän Mikaelin kirkko. Luomassa sijaitsee puolestaan matkailijoiden suosikki Hvitträskin kotimuseo. Kirkkonummen luonto hurmaa monipuolisuudellaan. Etelässä sijaitsee merellinen Porkkalanniemi saarineen ja ainutlaatuinen hylkypuisto, keskustan läheisyydessä mm. Meikon ulkoilualue. Pohjois-Kirkkonummella matkailija kohtaa jylhän järviluonnon havumetsineen ja eteläisen Nuuksion kansallispuiston

Perusfaktaa:

Kirkkonummi on Suomen toiseksi suurin kunta, jonka pinta-ala on yli 1017 neliökilometriä. Asukkaita on n. 40 000, joista ruotsinkielisiä n. 16,5 prosenttia. Virallisesti kaksikielinen Kirkkonummi on varsin kansainvälinen, kunnassa asuu 45 eri kielen taitajia.     
Kirkkonummelta löydät vehreää maaseutua ja idyllisiä kyliä, merellistä saaristoa ja lumoavia järviä. Unohtamatta monipuolisia palveluita: lähiruokaa ja maaseutupuoteja, kahviloita, ravintoloita sekä kylpylä- ja kokouspaikkoja, golf-kenttiä ja ratsastustalleja upean luonnon keskellä.

Historian havinaa:

Kirkkonummen kiehtova historia ulottuu aina kivikautiseen asutukseen asti. Säveltäjä Jean Sibelius löysi vuonna 1911 – ensimmäisenä Suomessa – kalliomaalauksen Hvitträskin rannalta. Maalausten on arvioitu olevan noin 5 000 tai 7 000 vuotta vanhoja.
Myös Kauhalasta löydetty jäätuura kertoo ikiaikaisesta asutuksesta. Jään hakkaamiseen käytetyn tuuran arvellaan olevan peräisin noin vuodelta 6500 e.Kr.

Maailman pisin tunneli ja Porkkalan parenteesi:

Sotien jäljet näkyvät myös Kirkkonummella. Jatkosodan jälkeen vuonna 1944 Neuvostoliitto pakkovuokrasi suuren osan eteläistä Kirkkonummea 50 vuodeksi. Paikallisilla oli 10 päivää aikaa evakuoida alue ja jättää hyvästit kodeilleen.
Neuvostoliiton haltuun jääneen Porkkalan alueen läpi kulki junarata, jota myös suomalaiset saivat käyttää. Rajalle tultaessa ikkunoiden eteen laskettiin luukut, jotta matkustajat eivät nähneet ulos. Onkin vitsailtu, että Kirkkonummelta löytyi noina aikoina maailman pisin tunneli. 

Porkkalan alue palautettiin vuonna 1956, jolloin paikalliset pääsivät palaamaan kotikonnuilleen. Lukuisia rakennuksia oli parenteesiaikaan tuhottu tai ainakin käytetty eri tarkoituksiin. Esimerkiksi Kirkkonummen keskiaikaista kirkkoa oli käytetty sekä elokuvateatterina että tallina.
Kiinnostaako parenteesi? Tutustu Porkkalan Parenteesi ry:n retkiin.

Nähtävyydet:

Kirkkonummella riittää nähtävää! Poikkea upeaan Hvitträskin kotimuseoon, jonka suunnittelivat kodiksi ja ateljeeksi alun perin arkkitehdit Eliel Saarinen, Herman Gesellius ja Armas Lindgren. Kansallisromanttinen Hvitträsk puutarhoineen ja ympäröivä luonto tekevät vierailusta unohtumattoman. Matkaelämyksen kruunaa lähiruoka Hvitträskin viihtyisässä ravintolassa.

Kirkkonummen historiaan voi tutustua myös mm. Ragvaldsin museon perinnetilalla ja Alisgårdenin kotiseutumuseossa. Kirkkonummen kirkot ja kartanot ovat ihan oma lukunsa. Aloita tutustuminen keskiaikaisesta Pyhän Mikaelin kivikirkosta tai Haapajärven puukirkosta. Kartanoromantiikkaa kaipaava suuntaa kesäisin vaikkapa Wohlsin kartanoon lounaalle tai Eerikinkartanon mailla sijaitsevalle luontopolulle.

Luontoretkelle:

Parasta Kirkkonummella? No ehdottomasti luonto! Meri ja saaristo, toisaalla vehreät peltomaisemat ja siniset järvet, ylväät havumetsät, jylhät kalliot ja paljon muuta.

Paikallisbussi vie matkailijat etelään Porkkalanniemeen, jossa odottavat uudet viitoitetut luontopolut ja huikea merimaisema. Porkkalanniementieltä voi pistäytyä myös kuvaukselliseen Högbergetin luolaan. Meikon ulkoilualueen luontopoluille ja kauniille Meiko-järvelle ajaa keskustasta alle vartissa. Kokeile myös Pohjois-Kirkkonummella sijaitsevaa Pähkinäpolkua tai löydä ruuhkaton reitti Nuuksion kansallispuistoon Veikkolasta. 

Tervetuloa Kirkkonummelle!

Kirkkonummen matkailukohteista ja palveluista löydät lisätietoja Visit Kirkkonummi -sivustolta ja kunnan sivuilta, esim. https://www.kirkkonummi.fi/kulttuuri-ja-museo