Hoppa till innehåll

Gör en bryggeriresa till Esbo!

Esbo är numera en mångsidig öl- och bryggeristad med mycket att uppleva. Du kan behändigt besöka småbryggerierna område för område eller reservera hela dagen för en ölresa i Esbo och ta dig från bryggeri till bryggeri med kollektivtrafiken eller med cykel.

Ihmisiä vierailemassa espoolaisessa pienpanimossa.

Här får du fyra tips för din ölresa i Esbo:

1. Otnäs – Fat Lizard Brewing och Olarin Panimo

Ett av de livfullaste områdena i Esbo är det rödteglade Otnäs där en stor amfiteater är belägen i campusområdet. Här är det skojigt att ta några öl på en bänk eller i parken medan du följer med det pulserande livet i parken.

Fat Lizard Brewing Co. i området är Esbos första kommersiella bryggeri och grundades 2015. Bryggeriet framställer amerikanskinspirerade, fräscha, lätt drickbara ölsorter.

Fat Lizard ligger i den gamla kraftverkshallen, ritad av Alvar Aalto, där det tidigare fanns en forskningsbyggnad för värmeproduktion. I byggnadens historia ingår också att den numera redan mycket allmänna dubbelsköljningen i toaletter uppfanns och testades i byggnaden.

Fat Lizard bedriver en egen affär och en bar med sommarterrass där du också kan avnjuta drycker. Det ordnas även rundturer och smakprover i bryggeriet. Ett stenkast härifrån ligger restaurangen Fat Lizard som serverar amerikanskinspirerad mat och ett brett sortiment av Fat Lizard-bryggeriets öl, men även andra, huvudsakligen finländska, småbryggeriers produkter. Som specialitet serverar restaurangen också insekter, bland annat som knapriga förrättschips.

Olarin panimo ligger, trots sitt namn (Olars Bryggeri), inte i Olars utan är granne med Fat Lizard i Otnäs. Bryggeriet grundades 2015 i ölbryggare Ville Leinos garage i Olars och bryggeriet återspeglar förortslivet med skate- och rapkulturen i Olars i slutet av 1980-talet. Bryggeriet är känt för sina IPA-öl, särskilt sina grumliga NEIPA-öl, av vilka Runaway 2021 vann priset som Finlands bästa öl.

Olari Panimo har en egen bar som uppfinningsrikt har inretts med loppmarknadsvaror och en liten bryggeriaffär. Barens terrass lockar både esbobor och metroresenärer ända från östra Helsingfors. På terrassen syns ofta Edu Kehäkettunen spela skivor och stämningen kan stiga högt i tak om sommarkvällarna.

Panimolla työskentelevä laskee astiaan tuoretta olutta säiliöstä.

2. Kerahallarna - Tired Uncle Brewing Co, Masis Brewery och 8-Bit Brewery

Vid evenemangshallarna i Kera finns en nyare koncentration av bryggerier med rentav tre finländska småbryggerier: Masis Brewery, 8-Bit Brewing och Tired Uncle Brewing Co. som har öppnat ett eget taproom.  Det lönar sig att göra en avstickare till hallarna i Kera för en kopp kaffe och för att beundra konst och givetvis också för att ta en öl.

8-Bit Brewery, med ursprung i Sockenbacka, grundades 2016 som ett småbryggeri med speltema. Temana för både bryggeriet, etiketterna och ölnamnen baserar sig på bryggerigrundarens passion för video- och dataspel. Ölen är amerikanskinspirerade och lätta att närma sig, de passar både för terrassen och för spelande. Till bryggeriet kommer du från Kerahallarnas innergård.

Masis Brewery är ett Esbobryggeri som inledde sin verksamhet sommaren 2021. Namnet hänför sig till redan framlidna ”bryggerimästaren”, hunden Masi, vars bild återfinns i bryggeriets logotyp. Masis öl är moderna tolkningar av IPA-ölen och de nu så trendiga surölen. I anslutning till bryggeriet finns Masis affär där du kan köpa öl hem. Till affären kommer du från Kerahallarnas innergård.

Tired Uncle Brewings namn är äldre än själva bryggeriet, det hänför sig till ett kompisgäng grundat 1998 som kallade sig ”de trötta farbröderna”. Bryggeriet inledde sin verksamhet 2018 och fann sitt hem i Kera ett år senare. Bryggeriet är känt för sina grumliga NEIPA-öl vars namn ofta påminner om släktskapstemat i bryggeriets namn. I bryggeriets affär kan du också köpa öl hem.

I samband med Kerahallarna finns också, separat från bryggeriet, Tired Uncle Taproom, i vars tio kranar det serveras öl från alla tre bryggerierna i Kerahallarna.  I restaurangen serveras vid sidan om öl också matportioner i pubstil, som det är trevligt att avnjuta framför ett ölstop.

3. Bemböle - Salama Brewing

Salama Brewing, i närheten av Ikea i Esbo, är känt för sina smakfulla öl och framträdande psykedeliska metalletiketter. Salama är särskilt populärt bland ölfantaster och bryggeriet framställer ett flertal intressanta nyheter med fantasifulla smaker.  Bryggeriet är beläget en aning avsides så det lönar sig att kontrollera öppettiderna innan du tar dig fram.

4. Stensvik - Espoon Oma Panimo

I Espoon Oma Panimos öl syns den lokala karaktären även i namnet, största delen av bryggeriets produkter har nämligen fått sina namn efter olika områden i Esbo. Bryggeriet vill vara en del av Esbos karaktär med så lokal prägel som möjligt. Bryggeriet, som ligger i Stensvik, har en egen affär där du kan köpa både Westend och varför inte Köklax-öl. https://www.omapanimo.fi/2. Keran hallit - Tired Uncle Brewing Co, Masis Brewery ja 8-Bit Brewery

Text: Anikó Lehtinen
Food and Beverage Journalist, Beer Specialist, Presenter

Photo: Antti Rastivo